Пројекат финансира Европска унија

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊУ У ИТАЛИЈУ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ПЧЕЛАРСКИ ЦЕНТАР КАЧЕРСКИ МЕД“
Чланови пројектног тима и представници ГО Лазаревац, представници земљорадничке задруге „Качерски мед“, стручни тим са пољопривредног факултета у Београду, као и представници удружења пчелара „Будућност“ из Лазаревца, у периоду од 19. до 22. септембра посетили су Италију, тачније Болоњу. Сврха путовања била је стручна пчеларска пракса, која је изведена у оквиру планираних активности на пројекту “Пчеларски центар - Качерски мед”.

Чланови делегације, могли су се упознати са начином рада највећих италијанских пчелара и стећи драгоцена искуства обилазећи највеће и најуспешније пчеларске фарме у Италији.

Најпре су били у прилици да посете једног од највећих пчелара у региону Еmiliа-Romagna, Гвиду Занелију.

Реч јео породичнојпчеларској фарми APICOLTURA ZANELLIкојабројиоко 900 пчелињихдруштава. Господин Занeли је кооперант велике Италијанске кооперативе „Con Api“. Селећи је пчелар и произведе годишње око 60 тона меда од багрема, сунцокрета, ливаде и цитруса. Посета је била веома корисна јер се од господина Занелија могло много научити о практичним поступцима са великим бројем пчелињих друштава и великом количином изврцаног меда.

Затим је уследио обилазак једне од највећих фабрика пчеларског прибора и опреме ЛЕГА у Фаенци. Ова престижна фабрика је основана пре око 70 година и са вишедеценијским искуством прилагодила је своју производњу обичним пчеларима којима је потребно све од капе, ножа за отклапање саћа, преко димилице, рукавица и комбинезона до високософистицираних машина за врцање, аутоматских пунилица меда и термокомора за отапање укристалисаног меда.

Делегација је присуствовала и отварању 34. пчеларске изложбе у Кастел Сан Пјетру, бањи покрај Болоње. То је традиционални скуп произвођача пчелињих производа из региона и целе Италије који је пратио велики број дешавања у оквиру кога је и одржан семинар о одрживој пољопривредној производњи у Италији, као и о улози пчелињих производа у кулинарству. Цела група из Србије имала је прилику да поразговара са пчеларима који су излагали своје производе.

У понедељак 22. септембра уприличена је посета највећој пчеларској кооперативи у Италији „Con Api“. У подножју Апенина, недалеко од Болоње, у месту Монтерензио, налази се ова највећа и најпознатија пчеларска задруга из Италије. Домаћини су презентацију започели представљајући своје активности. Кооператива „Con Api“ има 600 коопераната, где је сваки од пчелара са више од 150 пчелињих друштава. Од пре две године присутну су и на нашем тржишту где су заинтересовани претежно за багремов мед. Као нус производ пакују и мармеладу. Посебно је добро организована производња и откуп биолошког тј. органског меда. Након веома живог разговора са нашим пчеларима, организован је обилазак погона где се складишти, конфекционира и пакује мед. То је била прилика да се види један од највећих погона за паковање меда у Европи, са савременим, великим, аутоматским линијама за паковање. Пчелари учествују у раду органа задруге али руководећи борд је сатављен од професионалаца из струке који успешно руководе овом задругом.

Студијска посета је настављена обиласком Института “CRA-АPI“ (Honey Bee and Silkworm Unit of the Council for Research and Experimentation in Agriculture) у Болоњи. Домаћин је био директор института др Марко Лодезани који је укратко представио рад самог Института. Институт се бави очувањем и заштитом италијанске расе пчела, заштитом пчела од болести, оптимизацијом производње у пчеларству, мониторингом у пчеларској производњи и посебан сегмент су лабораторијска истраживања и анализа пчелињих производа укључујући и анализу резидуа у воску и меду. Поред предавања организован је обилазак лабораторија за квалитет пчелињих производа. Посебно интересовање изазавале су методе које омогућују доказивање појединих резидуа у воску јер се оваква врста анализа не ради у Србији.

На крају студијског путовања организована је посета одгајивалишту матица и погону за производњу матичне млечи породице Финелли. Овај породични бизнис започео је господин Финели пре 30 година и сада са својим сином годишње произведе око 5000 матица и неколико десетина килограма матичног млеча.

Студијска посета је допринела да се размене искуства и знања која италијански партнери имају у пчеларској пракси, као и да се нашим пчеларима креирају нове идеје и позитивна искуства која би могли да реализују у нашим условима пчеларске производње.

Пројекат „Пчеларски центар Качерски мед“ финансира Европска унија а спроводи Делегација Европске уније у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина у оквиру програма Еxchange 4.

ПОЛИФЛОРНИ МЕД ИЗУЗЕТНИХ СВОЈСТАВА, УМЕРЕНО СВЕТЛЕ ДО ВРЛО СВЕТЛЕ, ОКЕР ЖУТЕ И НАРАНЏАСТЕ БОЈЕ.
НАШИ ПРОИЗВОДИ

Студијско путовању у Италију у оквиру пројекта „Пчеларски центар Качерски мед“

Чланови пројектног тима и представници ГО Лазаревац, представници земљорадничке задруге „Качерски мед“

Наступ на сајму пчеларства

Презентација пројекта "Пчеларски центар-Качерски мед" и ЗЗ Качерски мед на 7. Државном пчеларском сајму